10 στόχοι για μια νέα, πιο οικολογική χρονιά με λιγότερα απορρίμματα!

Χρόνια τώρα γίνεται προσπάθεια ώστε ο μέσος Έλληνας να μυηθεί στη στη φιλοσοφία της ανακύκλωσης. Κάποιοι αδιαφορούν, άλλοι ανακυκλώνουν φανατικά, πολλοί δεν ανακυκλώνουν πιστεύοντας ότι το περιεχόμενο των μπλε κάδων καταλήγει στην υπόγεια ταφή.
Ήρθε όμως η ώρα να ξεπεράσουμε το στάδιο της ανακύκλωσης το οποίο δεν είναι η λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων!
Η λύση είναι η μείωση. Μπορούμε όλοι να μειώσουμε τους τόνους απορριμμάτων που βγαίνουν από τα σπίτια μας, αρκεί να το πάρουμε απόφαση και να ακολουθήσουμε κάποια βήματα. Παρακάτω θα βρείτε κάποια από αυτά.

Μάθε να λες «όχι»!
Είναι απλό, αρκεί να το πάρεις απόφαση! Σακούλα; Καλαμάκι; Πλαστικά μαχαιροπήρουνα; Δωρεάν χαζομαρούλες; ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Μπορείς και χωρίς όλα αυτά! Έτσι δεν είναι;

Βγάλε από τη ζωή σου τα πλαστικά μπουκάλια και τα ποτήρια μιας χρήσης!
Στην Ελλάδα καταναλώνουμε 1 εκατομμύριο ποτήρια μιας χρήσης την ημέρα και περίπου 1,5 δισεκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια τον χρόνο! Στη συνέχεια τα πετάμε κι ούτε το ένα δέκατο από αυτά δεν ανακυκλώνονται. Τα περισσότερα θα διασπαστούν αργά σε μικρά πλαστικά κομματάκια. Η διαδικασία αυτή ίσως διαρκέσει αιώνες. Αξίζει αυτό για τη λίγη ώρα που ήθελες να πιείς κάτι;
Πάρε το δικό σου ποτήρι πολλών χρήσεων! Έχε μαζί σου ένα δοχείο με νερό ή άλλο ρόφημα.
Μην παίρνεις στο σπίτι εξάδες νερού, βάλε φίλτρο! Εκτός από το περιβαλλοντικό όφελος σκέψου και το οικονομικό όφελος για εσένα!

Μάθε να ψωνίζεις χωρίς να δημιουργείς σκουπίδια!
Αυτό ίσως είναι το πιο εύκολο βήμα για να μειώσεις τα απορρίμματά σου.
Πάρε σακούλες που έχεις ήδη, τύλιξέ τις σε μικρά μπαλάκια και βάλε τις στις τσάντες σου, στην τσέπη του μπουφάν ή στο αυτοκίνητο. Εναλλακτικά, πάρε τσάντες πολλών χρήσεων και βάλε τις στο αυτοκίνητο ή σε σημείο που θα τις βλέπεις και δε θα τις ξεχνάς φεύγοντας για το σούπερ μάρκετ.
Όταν πηγαίνεις για ψώνια μπορείς να παίρνεις μια μεγάλη τσάντα στο πρώτο μαγαζί που θα ψωνίσεις και στη συνέχεια να βάζεις όλα τα ψώνια σου μέσα σε αυτή. Ή ακόμα καλύτερα να φύγεις από το σπίτι έχοντας ήδη μια τσάντα για τα ψώνια σου.
Πέρα από τις τσάντες μπορείς να δημιουργήσεις λιγότερα πλαστικά σκουπίδια αποφεύγοντας τα συσκευασμένα λαχανικά και βάζοντάς τα σε χαρτοσακούλα ή σε τσαντάκια που θα έχεις μαζί σου.
Επίλεξε τα προϊόντα βάση της συσκευασίας τους, αν κάτι έχει υπερβολικά σύνθετη και περιττή συσκευασία καλύτερα να το αποφύγεις. Επίσης προτίμησε την πιο οικολογική επιλογή. Για παράδειγμα διάλεξε το μέλι μέσα στο γυάλινο βάζο, κι όχι στο πλαστικό. Τα γυάλινα βάζα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ξανά και ξανά μέχρι να σπάσουν!
Τέλος, προτίμησε τοπικά προϊόντα. Σκέψου πόσα καύσιμα καταναλώνονται για τη μεταφορά ενός προϊόντος από την άλλη άκρη του κόσμου!

Φτιάξε τα δικά σου καθαριστικά
Μόλις σου τελειώσει το σπρέι για τα τζάμια γέμισε το δοχείο με λευκό ξύδι και νερό (μισό - μισό), βάλε και 10-15 σταγόνες αιθέριο έλαιο για άρωμα και έτοιμο το καθαριστικό σου! Μπορείς να ψεκάσεις το τραπέζι, του πάγκους, τον νεροχύτη κι έτσι εξασφαλίζεις την καθημερινή καθαριότητα της κουζίνας.
Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές συνταγές για σπιτικά καθαριστικά, μαλακτικό και απορρυπαντικό ρούχων, καθαριστικό φούρνου ή πατώματος κ.α. Δοκίμασέ τις για να έχεις λιγότερα χημικά στο σπίτι σου, να γλυτώσεις χρήματα αλλά και ένα σκουπίδι ακόμα από το δοχείο του απορρυπαντικού.
Αν επιμένεις στα απορρυπαντικά του εμπορίου προτίμησε τις πιο οικολογικές επιλογές και τις μεγαλύτερες συσκευασίες, όσο πιο μεγάλη είναι μια συσκευασία τόσο λιγότερο υλικό καταναλώνει αναλογικά με το περιεχόμενο.

Μην αγοράσεις καινούρια ρούχα αν δεν είναι απαραίτητο!
Η βιομηχανία της μόδας είναι ένας φαύλος κύκλος που οδηγεί στη δημιουργία τόνων σκουπιδιών και ταυτόχρονα καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας κατά την παραγωγή. Μην παρασύρεσαι από τη μόδα και την καταναλωτική μανία που δημιουργεί!
Κάνε ένα καλό ξεσκαρτάρισμα στη ντουλάπα σου. Ανακάλυψε ξεχασμένα κομμάτια και δώσε όσα ρούχα δε χρησιμοποιείς σε οργανισμούς ή καταστήματα second hand.
Επένδυσε σε ρούχα καλής ποιότητας και κλασικού στιλ τα οποία θα τα κρατήσεις για πολλά χρόνια.
Αν έχεις παιδιά αντάλλαξε ρούχα με άλλες μαμάδες. Θα ξέρεις ήδη ότι πολλά παιδικά ρούχα φοριούνται ελάχιστα μέσα στον έναν χρόνο που χωράνε στα παιδιά.
Αντάλλαξε ρούχα με φίλους ή συγγενείς! Ας πούμε εκείνο το ακριβό σου πουκάμισο που μπήκε λίγο στο πλύσιμο θα είναι ότι πρέπει για τον λίγο πιο μικρόσωμο φίλο σου! Γιατί να το κρατήσεις ή να το πετάξεις; Εκείνο το τέλειο φόρεμα που σου φαίνεται πλέον πολύ κοντό θα το φορούσε μετά χαράς η μικρότερη ξαδέρφη σου, μην το κρατάς στη ντουλάπα σου χωρίς λόγο.
Σε γενικές γραμμές, κάνε συνειδητοποιημένες αγορές για πράγματα που πραγματικά χρειάζεσαι χωρίς να παρασύρεσαι από τις προσφορές και τις εφήμερες τάσεις τις μόδας.

Μείωσε το φαγητό που παραγγέλνεις απ’ έξω και το fast food.
Το γρήγορο φαγητό δημιουργεί εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Μπορούμε να συμβάλουμε στη μείωση όλων αυτών των απορριμμάτων κάνοντας διαφορετικές επιλογές στην καθημερινότητά μας.
Προγραμμάτισε τα γεύματά σου για όλη τη βδομάδα.
Μαγείρεψε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού και βάλε κάποιες μερίδες στην κατάψυξη.
Πάρε μαζί σου στη δουλειά ένα γεύμα σε τάπερ.
Βάλε στην τσάντα ή στην τσέπη κάποιο σνακ (ξηρούς καρπούς, μπανάνα, μπάρα δημητριακών κ.α.).
Όλα είναι θέμα συνήθειας και προγραμματισμού. Δοκίμασέ το και σίγουρα πέρα από το περιβάλλον θα ωφεληθεί και η τσέπη σου!

Καθημερινή υγιεινή με οικολογικό σκεπτικό.
Ο μέσος άνθρωπος θα πετάξει στη ζωή του πάνω από 300 οδοντόβουρτσες οι οποίες δεν ανακυκλώνονται και ίσως διασπαστούν μετά από 500 χρόνια. Το ίδιο ισχύει για τα ξυραφάκια, τις μπατονέτες, τις σερβιέτες, τις βρεφικές πάνες κ.α..
Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν επαναχρησιμοποιούμενες ή βιοδιασπώμενες εναλλακτικές επιλογές. Δοκιμάστε κάποια και μειώστε το οικολογικό σας αποτύπωμα.


Αγόρασε και πουλήστε μεταχειρισμένα αντικείμενα
Στο εξωτερικό είναι μια πολύ συνηθισμένη πρακτική για λόγους οικονομίας αλλά και γιατί είναι ένας τρόπος να αποκτάμε αγαθά χωρίς πολύ σκέψη (το παίρνεις φτηνά, το κρατάς όσο θέλεις, το πουλάς ή το χαρίζεις εύκολα κι απλά). Στην Ελλάδα από την άλλη θεωρείται από πολλούς αδιανόητο. Κι όμως, υπάρχουν πολλά πράγματα που δε χρειάζεται να τα αγοράσουμε καινούρια. Έτσι, εκτός από οικονομία για εμάς κάνουμε οικονομία και στους φυσικούς πόρους που θα σπαταλούνταν για τη δημιουργία και τη μεταφορά ενός ακόμα προϊόντος. Ταυτόχρονα, γλυτώνουμε τη φύση από ένα σκουπίδι ακόμα. Γιατί κακά τα ψέματα, όλα τα αντικείμενά μας, από τα έπιπλα μέχρι τα ρούχα είναι μελλοντικά σκουπίδια.
Για να πουλήσεις ή να αγοράσεις μεταχειρισμένα πράγματα μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Market του Facebook ή ειδικά site όπως το vendora.gr

Χαρτοπετσέτες και χαρτί κουζίνας, σου είναι στ’ αλήθεια τόσο απαραίτητα;
Μέτρα πόσα από αυτά πετάς στα σκουπίδια κάθε μέρα. Σκέψου τώρα πόσο θα ελαττωθούν τα σκουπίδια σου αν τα αφαιρέσεις από τη καθημερινότητά σου. Επίσης, σκέψου πόσα δέντρα, ενέργεια και νερό δεν θα καταναλωθούν αν όλοι ελαττώσουμε τη χρήση του χαρτιού.
Πάρε υφασμάτινα πετσετάκια για την ώρα του φαγητού. Ιδανικά σε μέγεθος και απαλότητα είναι τα μικρά τετράγωνα πανάκια που χρησιμοποιούνται για τις γουλιές που βγάζουν τα μωρά, δε χρειάζεται να μοιάζουν μωρουδιακά, θα τα βρεις και σε μονόχρωμα!
Αντί για χαρτί κουζίνας χρησιμοποίησε πετσέτες κουζίνας ή επαναχρησιμοποιούμενα πανάκια από μπαμπού, θα εκπλαγείς από την αντοχή και την απορροφητικότητά τους και πλένονται έως 80 φορές!

Προγραμμάτισε τα ψώνια σου με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Φτιάξε λίστα με όσα χρειάζεσαι από το σούπερ μάρκετ ώστε να μην παρασυρθείς και αγοράσεις υπερβολικές ποσότητες και τρόφιμα που τελικά θα πετάξεις.
Η εφαρμογή OurGroceries δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα μέλη της οικογένειας να καταχωρούν Online τα ψώνια που χρειάζονται. Η λίστα ενημερώνεται αυτόματα σε όλα τα κινητά ή τάμπλετ που έχουν την εφαρμογή κι έτσι ανά πάσα στιγμή μπορεί κάποιος να ψωνίσει ακριβώς όσα χρειάζεται η οικογένεια και να τα σβήσει από τη λίστα. Η εφαρμογή κρατάει αποθηκευμένα όλα όσα έχετε κατά καιρούς αγοράσει κι έτσι μπορείτε με ένα πάτημα να τα ξαναπροσθέσετε στη λίστα σας μόλις εξαντληθούν!

Μοιράσου το!
Αν πιστεύεις ότι η μείωση των απορριμμάτων είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους προσωπικά μοιράσου το με τους γύρω σου. Θα εκπλαγείς όταν ανακαλύψεις ότι οι περισσότεροι δε γνωρίζουν τίποτα σχετικά με αυτό και δεν έχουν σκεφτεί ποτέ να το εφαρμόσουν.

Της Μαρίας Καριωτάκη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έλα κι εσύ στην παράσταση της Πλαστικούρας

Δύο εκδηλώσεις για την... Πλαστικούρα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη μείωση των απορριμμάτων