Δώρα ναι! Σκουπίδια όχι...

Τα Χριστούγεννα είναι ίσως η πιο υπέροχη γιορτή, αλλά έχει και υπέρογκη παραγωγή απορριμμάτων

Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου αυξάνεται κατακόρυφα ο όγκος των απορριμμάτων κυρίως λόγω των δώρων και ξέρετε κάτι; το χαρτί περιτυλίγματος, τα πλαστικά καλύμματα, τα κουτιά και οι τσάντες δεν ανακυκλώνονται...

Κάθε παιδί λαμβάνει κατά μέσω όρο έως 16 δώρα στις γιορτές, πολλά από τα οποία θα χαλάσουν και θα πεταχτούν μέσα σε λίγους μήνες... κι άλλα σκουπίδια που δεν ανακυκλώνονται. 

Κι οι μεγάλοι όμως θα πάρουν διακοσμητικά, αξεσουάρ και αντικείμενα που δεν είχαν ποτέ επιθυμήσει... και μαντέψτε πού θα καταλήξουν και αυτά αργά ή γρήγορα.

Αν θέλουμε να χαρίσουμε δώρα μπορούμε να το κάνουμε χωρίς να επιβαρύνουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα επιλέγοντας προσεκτικά τα δώρα μας και αποφεύγοντας το περιτύλιγμα. 


Χαρίστε λοιπόν χρόνο, μαθήματα, αναλώσιμα και εμπειρίες δώρα που σίγουρα δε θα παταχθούν στα σκουπίδια και χαρίζονται χωρίς περιτύλιγμα!

Διαβάστε παρακάτω μερικές ιδέες και δείτε τα δώρα με πιο οικολογική ματιά!

Χαρίστε χρόνο...

Αν γνωρίζετε καλά αυτόν που θα λάβει το δώρο θα ξέρετε τις ανάγκες του, αν ο κήπος του θέλει περιποίηση μπορείτε να πληρώσετε έναν κηπουρό για να κάνει αυτήν την δουλειά, αν το αμάξι του είναι πάντα βρόμικο μπορείτε να του χαρίσετε μερικά πλυσίματα στο πλυντήριο της γειτονιάς του κι αν έχει πιεστική καθημερινότητα θα εκτιμήσει λίγες ώρες σε ένα σπα!

Χαρίστε μαθήματα...

Αν κάποιο δικό σας άτομο σκέφτεται να αρχίσει χορό και διστάζει χαρίστε του εσείς τον πρώτο μήνα σε μια σχολή χορού ή μαθήματα μαγειρικής, ζωγραφικής ή κατασκευής κοσμημάτων! Επιπλέον, θα βρείτε αμέτρητα μαθήματα On line, αγοράστε ένα κουπόνι και ανοίξτε του νέους ορίζοντες! 

Χαρίστε αναλώσιμα...

Δεν είναι ανάγκη το δώρο να είναι κάτι περιττό που μας κακομαθαίνει ή που δε θα σκεφτόμασταν ποτέ να αγοράσουμε. Οι κάψουλες του καφέ μπορεί να είναι ένα μεγάλο έξοδο για κάποιον και θα ήταν μια ωραία χειρονομία να του χαρίσουμε μερικά πακέτα. Η φίλη σας ή η αδερφή σας αγοράζει πάντα μια συγκεκριμένη πούδρα ή μάσκαρα; πάρτε της τα δώρο και σίγουρα θα τα ευχαριστηθεί! Στα παιδάκια μπορείτε να πάρετε οδοντόβουρτσες με τους αγαπημένους τους ήρωες μαζί με παιδικές οδοντόκρεμες. Ένα άλλο χρήσιμο δώρο θα ήταν ένα μεγάλο βάζο μέλι ή τοπικά τυριά, βότανα και μυρωδικά. Σκεφτείτε κάτι που οι φίλοι σας θα αγόραζαν ούτως ή άλλος και χαρίστε τους κάτι χρήσιμο γλυτώνοντας τους από έξοδα. 

Χαρίστε εμπειρίες...

Δύσκολα θα αγόραζε κάποιος απεριόριστες επισκέψεις σε ένα μουσείο ή ενυδρείο αλλά αν είχε ένα τέτοιο εισιτήριο θα είχε την ευκαιρία να κάνει όμορφες βόλτες χωρίς να σκέφτεται τα έξοδα. Τι αρέσει στα ανιψάκια σας; τα ζώα, οι πλανήτες ή οι δεινόσαυροι; χαρίστε τους ένα ετήσιο πάσο για ένα θεματικό πάρκο και θα σας λατρέψουν! Αν θέλετε να ξοδευτείτε περισσότερο χαρίστε αεροπορικά εισιτήρια ή διαμονή σε έναν κοντινό προορισμό! Κι όταν με το καλό γίνει εφικτό μπορείτε να χαρίσετε μοναδικές στιγμές σε μικρούς και μεγάλους επιλέγοντας παραστάσεις, συναυλίες, φεστιβάλ και εκδηλώσεις.

Κι ας θέλετε οπωσδήποτε ένα χειροπιαστό δώρο χαρίστε βιβλία, είναι το μόνο υλικό αγαθό που δεν καταναλώνεται όσες φορές κι αν το χρησιμοποιήσεις και μπορείς να το μοιραστείς με όποιον θέλεις για πολλά πολλά χρόνια!

Σκεφτείτε λοιπόν πρακτικά και βοηθήστε στη μείωση των απορριμμάτων και της σπατάλης των φυσικών πόρων για μια καλή νέα χρονιά κι ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έλα κι εσύ στην παράσταση της Πλαστικούρας

Δύο εκδηλώσεις για την... Πλαστικούρα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη μείωση των απορριμμάτων